Çorbadan sonra yemeğe 20 dakika ara
Salgın sürecinde oruç tutanların vücut direncini koruyarak sağlıklı bir şekilde beslenmesinin önemine dikkat çeken Dr. Ümit Aktaş: Herkes evde olduğu için karbonhidrat tüketiminde ciddi artış oldu. Ekmekten uzak durun, sahurda yumurtayı eksik etmeyin
Ramazan ayına tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının gölgesinde giriyoruz. Salgın sürecinde vücut direncini korumak en önemli faktörlerin başında geliyor. Bu da doğru ve dengeli beslenmeden geçiyor. Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, oruç tutarken sağlıklı beslenmenin püf noktalarını anlattı. Dr. Aktaş, “Herkes evde olduğu için karbonhidrat tüketiminde ciddi bir artış oldu. Oruç tutarken de ekmekten uzak durun. Dengeli ve sağlıklı beslenin. İftarda orucunuzu bir kase çorba ile açtıktan sonra 20 dakika ara verip daha sonra yemeğe devam ederseniz kan şekerinizi dengelemiş olursunuz” diyor. İşte Dr. Ümit Aktaş’tan öneriler:
EKMEK ACIKTIRIR
- Ramazanda karbonhidrat ağırlıklı sofralarından kaçının. Oruç tutarken ekmekten uzak durun. Sahurda ne kadar çok karbonhidrat tüketirseniz, ertesi gün o kadar çok acıkır ve susarsınız.
- Sahurda zeytin, peynir ve bol tereyağında yumurta ile kahvaltı yapın. “Ekmek yemeden doyulmaz” sözünün aksine sizi asıl acıktıran ekmektir, börek çörektir.
- İftarda da yemeğe çorba ve salata ile başlayın. Unla meyane edilmiş çorbalar yerine kemik suyuyla yapılmış sebze ya da mercimek çorbası tercih edin.
ÇORBA SONRASI ARA
- Orucunuzu bir kase çorba ile açtıktan sonra 20 dakika ara verip daha sonra yemeğe devam ederseniz kan şekerinizi dengelemiş olursunuz.
- İftardan sahura kadar her yarım saatte bir olmak kaydıyla su içerek vücudumuzdaki dengeyi sağlayabiliriz.
- Kemik suyuyla yapılan sebze ve mercimek çorbaları tercih edin, ilk etapta çorbanızı salatayla birlikte tüketin
- Çok çay içerseniz gündüz çok susarsınız. Eğer mutlaka içecekseniz, susuz kalmamak için her çayın yanında bir bardak su için.
YUMURTA VE TEREYAĞI
- Sahurda yumurtayı eksik etmeyin. Bol tereyağında pişirin. Tok tutar, açlık ataklarını önler.
- Orucu bir hurma ya da birkaç tane zeytinle açın
- Sofranızda en az bir tane fermente edilmiş yani mayalanmış gıdanız olsun
- İftarda çorba ve salatadan sonra et ya da sebze yemeği tercih edin
- Abartılı iftar sofralarından kaçının. Ağır yemekler tüketildiğinde kan şekeri dengesizlikleri yaşanır ve bu da ciddi sıkıntılara yol açar
- Şerbetli tatlılardan uzak durun. Tatlı ihtiyacınızı taze ve kuru meyvelerle gidermeyi deneyin.
TOK TUTAN SALATA
Malzemeler: 4 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye, bol miktarda maydanoz, 1 limonun suyu ve kabukları, İki yemek kaşığı tahin ya da zeytinyağı
Hazırlanışı: Tüm malzemeler bir kapta karıştırın. İsteğe göre tahin ya da zeytinyağı kullanabilirsiniz. Sahurda ve iftar da tüketebilirsiniz.
HAZIMSIZLIK GİDERİCİ ÇAY
Malzemeler: Kimyon, rezene, tıbbi nane
Hazırlanışı: Hepsinden 4 tatlı kaşığı alarak üzerine sıcak su ekleyin. 10 dakika üstü kapalı bir şekilde demleyin. Bitkileri kesinlikle kaynatmayın. İftardan sonra 3 bardağa kadar içebilirsiniz.
Kaynak:https://www.sabah.com.tr/yasam/2020/04/23/corbadan-sonra-yemege-20-dakika-ara