İçeriğe atla

İlaç Paradoksu

İlaç Paradoksu
Ümit Aktaş
Ümit Aktaş|27.04.2023
En sık karşılaştığım sorulardan biri ne biliyor musunuz? “İlaca karşısınız. Peki, hiç mi ilaç kullanmayacağız?” Bu konuya mutlaka açıklık getirmek gerekiyor.

Karşı olduğum durum, gereksiz yere reçete edilen, yan etkileri faydalarını kat be kat aşan ilaçlar ve bunların gelişigüzel kullanılması.
Özellikle de tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklarda reçete edilen ve hayat boyu kullanılan ilaçlara karşıyım. Bu ilaçlar hem hastalığı tedavi etmez hem de son derece ciddi yan etkileri vardır. Hâlbuki hastanın beslenme modeli değişse, hasta karbonhidratları, ekmeği, tatlıyı kesse şekeri kontrol altına alınacak.

İlacın gerçekten gerekli olduğu zamanlar tabii ki vardır. Mesela kan şekeri değerleri çok yüksek bir hasta geldiğinde ben de ilaç veriyorum. Çünkü bu acil bir durumdur ve kan şekerinin hemen aşağı çekilmesi gerekir. Aksi halde hasta şeker komasına girebilir. Kendisine verdiğim beslenme programına uyduğunda zaten şekeri dengeleniyor ve bir süre sonra da ilaca ihtiyaç kalmıyor.

Süper Virüsler

Çok fazla ve sıklıkla gereksiz yere reçete edilen antibiyotikler ise sadece Türkiye’de değil tüm dünyada ciddi bir tehdittir. O kadar çok antibiyotik kullanılıyor ki, bakteriler bunlara karşı direnç geliştirerek yenilmez, tedavi edilemez bir hale geliyorlar.

Peki, hiç mi antibiyotik kullanmayacağız? Tabii ki hayır. Ama sadece ve sadece gerçekten gerektiğinde. Bazı enfeksiyonlar, bazı hastalıklarda antibiyotik kullanmazsak hastayı kaybedebiliriz. Ama gereksiz yere hastalara antibiyotik yüklemesi yapmanın çok ciddi sonuçları olduğunu da unutmamak gerekir.

Perde Arkası

Ama bu mantıklı ve sağduyulu ilaç kullanımı ilaç endüstrisinin işine gelmez. Milyar dolarların döndüğü bir endüstri bu kadar çok ilaç reçete edilmese nasıl ayakta duracak? Dilerseniz sektörün perde arkasına bir bakalım…

2015 yılında British Medical Journal’da yayınlanan bir çalışma ilaç firmalarının bilimsel yayın ‘pazarını’ nasıl yönlendirdiğini gözler önüne seriyor.

Çalışmayı yürütenler, diyabet ilaçlarının etkinliği üstüne yirmi yıllık (1993-2013) bir zaman dilimi içinde yayınlanmış tam 3.792 araştırmayı incelemişler. Bu çalışmalarda çıkar ilişkisi olup olmadığına bakmışlar.

Sonuç çarpıcı: Diyabet ilaçlarının etkinliğini araştıran bilimsel çalışmaların %94’ünü diyabet ilaçları üreten firmalar finanse etmiş! O ilacı üreten ilaç firması tarafından finanse edilen bir çalışmanın tarafsız olması mümkün mü?

  • İlaç endüstrisinin yakın tarihine bir göz attığımızda ise pek çok skandalla karşılaşıyoruz. İşte bunlardan bazıları…
    1980 yılında piyasaya sürülen ve romatizma ağrıları için geliştirilmiş bir ilaç, ölümlere yol açtığının anlaşılması üzerine piyasadan kaldırıldı. Bu arada ilaç şirketinin Amerika dışında ilaçla ilişkilendirilen yüzlerce ölüm vakasını gizlediği düşünülüyor.
  • Bir kalp ilacı tehlikeli kalp aritmisine neden olduğu ve binlerce kişinin ölümüne yol açtığı için piyasadan kaldırıldı.
  • Bir kolesterol ilacının ciddi yan etkileri arasında hafıza kaybı ve bunama da var. Bu tür binlerce vaka rapor edilmesine rağmen bu ilaç ve muadilleri kolesterol tedavisinde hâlâ ‘altın standart’ olarak kabul ediliyor!
  • Bir diyabet ilacının kalp krizi riskini %43 artırdığı ortaya çıktı . Esas skandal ise FDA’in ilaçla ilgili bu riski zaten senelerdir bilmesiydi.
  • 2004 yılında özellikle romatizmal hastalıklarda kullanılan bir ağrı kesici piyasadan kaldırıldı. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde tahmini olarak 139.000 kişi bu ağrı kesici yüzünden kalp krizi geçirmiş ve bunların %30 ila %40’ı hayatını kaybetmişti. Ele geçen dokümanlar ilaç şirketinin senelerdir bu ölümcül yan etkilerden haberdar olduğunu gösteriyordu.

(KUTU) AKILCI İLAÇ KULLANIMI İÇİN ÖNERİLER

Öncelikle sadece doğru beslenerek, hareketli bir yaşam sürerek pek çok hastalığın önüne geçebileceğinizi hatırlatmak istiyorum. Tabii ki ilaç kullanmanız, antibiyotik almanız gereken durumlar olabilir. Peki, olumsuz yan etkileri minimum indirmek nelere dikkat etmeniz gerekiyor.

  1. Eğer bir ilaç almanız gerekiyorsa piyasaya yeni çıkan ilaçlar yerine uzun süredir piyasada olanları tercih edin.
  2. En ‘basit’ ağrı kesicilerin bile, mide kanamasından karaciğer yetmezliğine kadar, pek çok tehlikeli yan etkileri vardır. Çok gerekmedikçe ağrı kesici kullanmayın.
  3. Tip 2 diyabet, romatizma gibi kronik hastalıklarda yaşam boyu kullanılan ilaçlar verilir. Özellikle böyle durumlarda ilaçlara temkinli yaklaşın. Pek çok yan etkisi olan ilaçlar yerine doğru bir beslenme modelini benimseyerek şifa bulun.
  4. Antibiyotik kullanmanız gerekiyorsa, hemen probiyotik takviyesi almaya başlayın. Böylece antibiyotiğin bağırsak floranıza verdiği zararı telafi etmiş olursunuz.
Bloga dön