Sağlıklı yaşam için elzem olan ama genelde göz ardı edilen bazı vitaminler, mineraller var. Tehlike sinyallerini kaçırmayın, çünkü bunların eksikliği ciddi sorunlara neden olabilir.
DNA Tamircisi Çinko
Çinko önemi göz ardı edilen minerallerden biridir.
Bağışıklık sisteminin etkin bir şekilde çalışması için vücudunuzda yeteri miktarda çinko olması gerekir. Çinkonun kan şekerini dengelemekte de etkili bir rolü var. Bu önemli mineral hücreleri, serbest radikal saldırısından korumada ve DNA onarımında kilit rol oynar . DNA hasarı kansere zemin hazırlayan önemli faktörlerden biridir.
Peki, ne zaman çinko eksikliğinden şüphelenmeniz gerekiyor?
• İştah kaybı yaşıyorsanız
• Sık sık gribe, soğuk algınlığına yakalanıyorsanız
• Enfeksiyonlara karşı dirençsizseniz
• Koku ve tat alma duyularınızda bir değişiklik varsa
Bir not: Diyetinizi çinko takviyesiyle desteklemek yerine çinko açısından zengin besinleri tüketmenizi tavsiye ediyorum. Çünkü takviyelerle çinko dopingi yapmak sistemdeki bakır emilimini sekteye uğratarak kansızlığa neden olabilir. Günlük çinko ihtiyacınız 10 miligram kadar. Yani, bir porsiyon ciğer yediğinizde günlük çinko ihtiyacınızın %72’sini, bir porsiyon kırmızı et yediğinizde ise %42’sini almış olursunuz. Ayrıca, susam, çörek otu ve mavi haşhaş tohumu da tüketmenizi tavsiye ediyorum.
DİKKAT DİKKAT!
Çinko eksikliği yaşamamak için sadece çinko zengini beslenmek yeterli değil.
1. Sigara içiyorsanız, istediğiniz kadar çinko zengini besinler tüketin fayda etmez. Neden? Çünkü sigaranın içinde bulunan bir ağır metal olan kadmiyum çinko emilimini engelliyor .
2. Pilav, tahıl ve kahvaltılık gevreklerin içinde bulunan fitik asit çinko emilimini sekteye uğratır.
3. Çinkonun emilimini baskılayan fitik asit pek çok sağlık faydası olan kuru baklagillerde de bulunur. Ancak kuru fasulye, nohut ve mercimeği suya basarak ya da haşlama sularını dökerek tüketmek bu maddeden kurtulmanızı sağlıyor.
A Vitamini Eksikliğine Dikkat
Yağda çözünen bir vitamin olan A vitamini sağlıklı bağışıklık fonksiyonları, cilt, kemik, diş ve göz sağlığı için son derece önemlidir.
A vitaminin son derece önemli bir etkisi daha var: O olmadan D vitamininden etkin bir şekilde faydalanamıyoruz. D vitamini olmadığında ise A vitamini işlevini yitiriyor.
En zengin A vitamini kaynaklarının başında et, ciğer, balık, tereyağı, havuç ve tatlı patates var. Ama yukarıda da belirttiğim üzere eğer vücudunuzda yeterince D vitamini yoksa nafile…
İşte A vitamini eksikliğiyle ilişkilendirilen sorunlar…
• Ciltte kuruma ve egzama
• Yaraların geç iyileşmesi
• Göz kuruluğu, körlüğe kadar gidebilen görme sorunları
• Gece görüşünde azalma
• Hamile kalmakta zorlanma
Bir not: Dünya Sağlık Örgütü WHO’nun raporuna göre tüm dünyada yaklaşık 250 milyon çocuk A vitamini eksikliğinden mustarip. Ve her sene ortalama 250 bin çocuk A vitamini eksikliği yüzünden kör oluyor.
Ruh Sağlığının Garantisi B12
Kan yapımında, DNA sentezinde önemli bir rol üstlenen B 12 vitamini kan hücrelerinin yapımı, sağlıklı sinir sistemi fonksiyonları ve bağışıklık sisteminin düzgün bir şekilde çalışması için elzemdir. Enerji üretiminde de yer aldığı için enerji vitamini olarak da bilinir. Zaten B12 vitamini eksikliğinin başlıca belirtisi hâlsizlik, bitkinliktir. Eğer yeterince B12 zengini besin tüketmiyorsanız ya da vücudunuz B12’yi sentezlemekte sorun yaşıyorsa ciddi bir hâlsizlik problemi yaşarsınız.
İşin kötüsü B12 eksikliğinin semptomları öyle hemen ortaya çıkmaz. Semptomlar ortaya çıktığında ise B12 değeriniz ciddi anlamda düşmüş demektir.
Peki, ne zaman B12 eksiklinden şüphelenmeniz gerekiyor?
• Uyuşukluk
• Hâlsizlik
• Konsantrasyon bozukluğu
Bir not: Kahveyi abartmamakta fayda var. Kahve B12 vitaminin emilimini olumsuz etkileyebilir. Dünya denge üzerine kuruludur, dengeyi bozduğunuzda su bile sağlığınıza zarar verebilir. İdeal değer mi? B 12 seviyeniz 800-1.000 pg/ml arasındaysa güvendesiniz demektir.