Obezite adı verilen şişmanlık, kişinin vücut ağırlığının ideal kilosundan en az %15 fazla olması durumu olarak tanımlanır. Obezite, günümüzde birçok hastalığın oluşmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Obezite çağımızın hastalığıdır. İnsanoğlu, 20. yy’a kadar binlerce yıl boyunca dünyada karnını doyurabilmek için savaştı. 20. yy’ın ortalarından itibaren ise, fazla yemeye bağlı olarak obezite problemi baş gösterdi.
Bugün obezite, toplum sağlığını tehdit eden en önemli sağlık problemidir. Kalp hastalıklarından, eklem harabiyetlerine kadar pek çok probleme sebep olmakta ve ölüm oranlarını arttırmaktadır.
Obez olarak nitelenen vücut tiplerinde, özellikle deri altındaki yağ hücrelerinin hem çapı büyür, hem de sayısı artar. İlk kilo ve yağ alımı, erkeklerde özellikle karın bölgesi; kadınlarda ise basen bölgesinde görülür. Sonrasında yağlar bu bölgelerden diğer taraflara hareket ederler ve vücudun yüz ve iç organlar gibi bölgelerine dağılırlar. Kadınlarda doğum sonrasında karın bölgesinde çok fazla yağ birikimi görülür. Bunun biraz da genetik yapıyla alakası vardır.
Şişmanlık nasıl tespit edilir?
Şişmanlık tespitinde kullanılan yöntemlerden biri Vücut Kitle İndeksi hesaplamasıdır. (VKİ=BMI= Body Mass Index).
VKİ şu şekilde hesaplanabilir:
VKİ = kg cinsinden ağırlık / metre cinsinden boyun karesi
85 kg ağırlığında, 1.65 boyundaki bir kişi için örnek hesaplama şu şekildedir:
VKİ = 85 / 1.65² = 31,25
Bu değer;
19’un altındaysa kişi düşük kilolu
19-25 arası ise kişi normal
25’in üzerindeyse kişi kilolu
30’un üzerindeyse kişi obez olarak tanımlanır.
Örnek olarak verilen hesaplamanın sonucuna baktığımızda kişinin obez kategorisine girdiği görülmektedir.
Bununla birlikte kullanılan bir diğer kritere göre, kadınlarda bel ölçüsünün kalça ölçüsüne olan oranı 0,8’i; erkeklerde ise 1\’i geçmemelidir.